Over ons

Radiorakkers geeft kinderen een stem. Elk kind heeft namelijk iets te vertellen, maar dat hoor je helaas te weinig op de radio.

Met de Radiorakkers Podcast krijgen kinderen, BSO, TSO, en scholen in het PO en VO een podium voor de stem van het kind. Door met kinderen radio te maken, werken ze aan taaldoelen, digitale geletterdheid en mediawijsheid.

Daarnaast zoekt Radiorakkers bewust de samenwerking op tussen bibliotheken, scholen en lokale, regionele en landelijke omroepen.

Kinderradio

Radiorakkers is het enige media-educatieplatform dat vanuit onderwijs beredeneerd, content creëert door met kinderen radio te maken. Deze vorm van kinderradio stelt kinderen in staat vaardigheden te ontwikkelen op het gebied van taal, communicatie, digitale geletterdheid en mediawijsheid.

Educreatie

Als kinderen radio maken zitten zij meteen op de stoel van de journalist of gast en creëren zij hun eigen content. Ze zijn praktisch en creatief bezig, ontdekken de wereld en hun eigen talent met het meest betrouwbare medium dat er bestaat; radio.

Ze leren zich te verplaatsen in de luisteraar (lees: de ander) en bovendien krijgt taal (en communicatie) echt betekenis. Kinderen leren bovendien kritischer te kijken naar de wereld, het nieuws, reclame en andere (online) informatie.

Radioleraar

Radiorakkers is een initiatief van dé radioleraar van Nederland, Tjeerd van den Elsen. Hij stond aan de wieg van Efteling Kids Radio en realiseerde bij zijn terugkeer naar het onderwijs een radiorijke leeromgeving met o.a. een radiostudio op basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg. Daar maken kinderen nu radio om aan taaldoelen, digitale geletterdheid en mediawijsheid te werken, terwijl zij binnen het thematisch onderwijs informatie (onder)zoeken en verwerken.

Op 7 oktober 2017 werd Tjeerd Leraar van het Jaar 2017. Hij was toen een jaar lang ambassadeur voor het Nederlandse Primair Onderwijs. Nu bouwt hij met Radiorakkers verder aan zijn missie om elk kind de kans te geven van zich te laten horen op de radio en door maakonderwijs betekenisvol te mogen leren op het gebied van taal, communicatie, digitale geletterdheid en mediawijsheid.

Radiorakkers in beeld

Radio is wat ons betreft het mooiste medium, maar we houden graag rekening met de beelddenkers onder ons. Bekijk hieronder de praktijk.

Radiodag 13 september 2018

Basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg organiseerde op 13 september 2018 voor de tweede keer een Radiodag. Vele radiomakers met een educatief hart gaven diverse workshops, waaronder radio-dj, nieuwslezen, reportage maken en vormgeving.

Radiodag 7 juli 2017

De eerste radiodag vond plaats op 7 juli 2017 vanwege de opening van de radiostudio op Basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg. In onderstaand filmpje zie je in vogelvlucht hoe radio vorm kreeg op de Sportiefste School van Nederland.