Eindelijk mag het naar buiten. Ik voelde me de afgelopen weken weer een echte producer van de radio. Veel geregel en tegen de deadline aan zien dat alle puzzelstukjes op hun plek vallen. We starten maandag met een nooit eerder vertoond radioproject onder het thema communicatie & radio.
Radio & taalonderwijs
Radio verbinden aan taalonderwijs; dat is de bedoeling met ons doel taal leuker en betekenisvoller te maken voor kinderen. We willen dat onder de kinderen laten leven door een vier weken durend communicatieproject met radio in de hoofdrol.
Betrokken radiomakers uit Hilversum en Brabant
Wat heel gaaf is dat ik een aantal radiomakers heb gevonden die de kinderen mee willen nemen in de radiowereld. Hoe dat eruit ziet, lees je in onderstaand persbericht.
Basisschool De Vijf Hoeven wordt vrijdag 7 juli voor één dag overgenomen door radiomakers van landelijke en regionale omroepen. Leerkrachten maken dan plaats voor dj’s, verslaggevers en journalisten, zodat kinderen opgeleid worden tot junior radiomakers. Deze dag is één van de hoogtepunten tijdens het project ‘communicatie met radio’. Het radiothema op de Sportiefste basisschool van Nederland is hét startsein van een radio geïntegreerde ‘taalmethode’ die kinderen meer moet motiveren om de wereld te ontdekken en te werken aan hun taalvaardigheden.
Download het volledige persbericht hier
‘Radioschool’ De Vijf Hoeven
Tijdens de projectweken lijkt De Vijf Hoeven een heuse radioschool. Zo komt Koen Wijn van Omroep Brabant vertellen over zijn werk als presentator en verslaggever. Ewald van Liempt van de Radio Academy leert kinderen hoe ze het nieuws kunnen voorlezen. Jasper Stads en Rob Keulemans vertellen hoe je een radioreportage maakt en gaan met kinderen ook echt aan de slag. Zij studeerden aan de School voor Journalistiek in Utrecht en Tilburg. Jasper is bovendien een oud-leerling van De Vijf Hoeven en werkt nu bij NOS op 3 bij NPO 3FM.
Bert Kranenbarg, bekend van NPO Radio 2 en NPO Radio 5, zal op 7 juli met een aantal radiotalenten van de KRO-NCRV Radioschool kinderen ondersteunen bij het maken van een radio-uitzending. Ook ervaren zij hoe het is om als journalist nieuws en informatie te onderzoeken.
Taal en radio maken
De Vijf Hoeven werkt aan een nieuw aanbod van taalonderwijs. Met de bouw van een radiostudio zette de school een belangrijke eerste stap. Met de integratie van radio in vakken als taal, spelling en begrijpend lezen moet het leren leuker worden. Kinderen begrijpen de functie van taal dan beter en zien eerder de noodzaak om hun taalvaardigheid te verbeteren. Daarnaast leren zij hun nieuwsgierigheid in te zetten om de wereld te verkennen en te ontdekken.
21e-eeuwse vaardigheden en mediawijsheid
Taalvaardigheid is met sociale media, nieuws en nepnieuws in geen tijden zo belangrijk geweest. Kritisch leren kijken, lezen en selecteren zijn vaardigheden die in de 21e eeuw in school niet meer kunnen ontbreken. Ook digitale geletterdheid speelt een belangrijke rol en staat correct taalgebruik soms onbedoeld in de weg. Daarnaast is het leren van een taal voor een steeds groter wordende groep moeilijker vanwege een tweetalige opvoeding of een taalachterstand die ontwikkeling in de weg staat. De Vijf Hoeven wil kinderen gemotiveerd laten leren en ontdekken hoe ze met die informatiestromen het beste om kunnen gaan en wanneer ze bepaalde taalvaardigheden het beste kunnen inzetten.
Opening studio
Het innovatieve project start op maandag 19 juni en eindigt in de laatste week voor de zomervakantie. Op dinsdag 11 juli 2017 wordt de radiostudio officieel geopend. Tijdens een spetterende openingsreceptie wordt de naam én het logo van het radiostation op De Vijf Hoeven bekend gemaakt.
Heb je aanvullingen of wil je reageren? Laat het hieronder weten. Dit artikel is met de grootste zorg geschreven. Mochten er onjuistheden, tik- en/of spelfouten tegenkomen, verneem ik dat heel graag.
Recente reacties